Temperamentet: Burman - Silkeapa - Clown  

Burmans päls glänser som sidan, är mjuk som sammet, som en Silkeapa, lika mjuk och go' som den är att klappa på, lika mjuk, go' och rar är Burman till sitt lynne. Burman är en katt som älskar klapp och kel, en stor knäkatt som gillar kroppskontakt. Den sover hos dig i sängen, tätt tryckt intill din mage eller i knävecket. Många är de barn som somnar med Burman i famnen på kvällen.

Burman  är en pigg och alert katt, som möter besökande vid dörren för att hälsa och bli klappad. Dörrklockans signal utlyser samling vid dörren. Social som Burman är, följer den sedan med och när gästerna slår sig ner, placerar den sig gärna i deras knän.

Burman är en mycket intelligent katt som apporterar favoritleksaken, och det kan vara jätteroligt, du kanske tröttnar först! Den kan också - på gott och ont - öppna dörrar. En stängd dörr är en utmaning för en Burma. Ytterdörren bör därför vara låst. Som en följd av Burmans intelligens är den en nyfiken och undersökande katt. Den "hjälper gärna till" med diverse sysslor i hemmet, allt från att bädda sängen, vika tvätt, städa, laga mat, till att arbeta vid datorn, titta på TV och läsa böcker m.m. Alla nya prylar, som man  kommer hem med måste noga granskas och nosas på eller lekas med. Dess nyfikna och undersökande läggning gör även att det är lätt att resa med den. Likaså är Burman  en läraktig katt. Man kan t.ex. lära den att räcka vacker tass med litet tålamod. Det går utmärkt bra att lära en Burma att gå i koppel.

Dess intelligens kan illustreras av att vissa Burmor mycket tydligt visar vad de vill: som att gå och hämta en burk mat, slänga den framför husse eller matte, uppfodrande jama och titta på ägaren. Burman kan inte lukta sig till maten, men den känner igen burken och den vet att den behöver hjälp med att öppna burken. Så vad göra? Be om hjälp. Som att hämta kopplet, när Burman anser att den vill ut och gå. Sätta sig att stirra på en viss punkt till dess ägaren observerar detta och så får Burman (oftast) vad den vill, alltifrån att ägaren kryper på alla fyra och plockar fram leksaksmöss, som finns under byrån och som Burman inte kommer åt (undras just vem som dresserar vem) till att ta fram skinka ur kylskåpet. Obs! Tänk över vad du skall tillåta och inte, en gång är en vana för en Burma.

Burman är full av upptåg och gillar därför barn. Leka kurragömma eller bara placera sig mitt i centrum för att ibland få en klapp, "hjälpa till" i leken genom att puffa på leksakerna eller stjäla en leksak, då blir det fart på många.

Du behöver aldrig vara ensam med en Burma i hemmet i och med att den så flitigt deltager i allt vad du sysslar med. Burman kan verkligen konsten att få sin ägare att känna sig väldigt älskad och uppskattad. Och vem gillar inte det?

Är man inte mycket hemma bör man så småningom överväga att skaffa en kompis till sin älskling. En bit- och lekkompis. sova omslingrad tillsammans med. Katter umgås med katter på katters vis och katter umgås med människor på människor vis - ibland! Vi fyller olika behov.

En stor fördel, vilket torde framgått av ovan nämnda exempel, är att Burman inte är en enmanskatt, utan den fördelar sin uppmärksamhet mellan alla medlemmar i hushållet. Ingen blir glömd.

Man kan sammanfatta Burmans egenskaper som så: Burman är en kattvärldens clown eller av blandning av apa, katt och människa i sitt sätt att vara. Att en så stor personlighet kan rymmas i en så liten kattkropp är nästan otroligt. Det Burman är, det är den till 110 %. Lyckligtvis är Burman en mycket gladlynt katt.

Författare: Ilga Liljenberg

 

Burmans Historia

1931 Wong Mau paras med Tai Mau, en siameshane som också är importerad från Rangoon. Under de följande närmsta åren avlar man bort Siam anlaget och inser att en helt ny ras, unik i sin genetiska uppsättning, skapats.

1934 Proposition till CFA (Cat Fanciers Association, USA's största förbund) att erkänna Burman som egen ras.

1936 Burman blir erkänd som ras i CFA.

1942 Tre Burmor importeras från Rangoon, men bara en av dessa, Tangyi, går vidare i avel.

1947Burmans erkännande som ras dras tillbaka av CFA. Naturligtvis var detta ett svårt bakslag för rasen och kan skyllas på att okunniga uppfödare flitigt använde siamer i aveln. Flera uppfödare vägrade dock att ge upp sin favoritras och fortsatte ihärdigt sitt avelsarbete.

1949Familjen Frances importerar, de tre första Burmorna till Storbritannien. Det var två honor och en hane. Snart föds den första Burmakullen med stamnamnet "Chinki".

1952Burman erkänns av GCCF i England.

1953Casa Gatos Darkee importeras till Storbritannien.

1955The Burmese Cat Club bildas. Det hade ryktats i Storbritannien om blå Burmakattungar men ingen uppfödare hade tidigare erkänt detta. Dock föddes Sealcoat Blue Surprise den 19 mars detta år och är den första erkända blå Burman. Hennes pappa var Casa Gatos Darkee och mamman var Chinki Golden Gay (dotter efter Casa Gatos Darkee).

1957 Brita Kastengren-Remborg importerade de första Burmorna till Sverige. Det var två bruna Bumor vid namn Nilgiris Bura Turea och Pussinboots Fudge.

1958registrerades de första Burmaungarna i SVERAK.

1964 Man börjar i England avla fram sköldpaddsfärgade Burmor. Ursprunget är en oplanerad parning mellan en blå Burmahona och en oregistrerad röd huskatt. Ungefär samtidigt gör man en planerad parning mellan en rödmaskad siames och en brun Burmahona. Dessa lägger grunden till våra underbara "paddor" som renavlas.

1969Första chokladen tas in till England från USA.

1971Creme och blåsköldpadd godkänns i GCCF.

1973Rött erkänns som registrerbar färg tillsammans med brunsköldpadd, chokladsköldpadd och lilasköldpadd.

1974Den första cremeburman importeras till Sverige.

1975Första svenska blå Burman föds. Hon heter Cherie av Heligholm. Detta år föds även de första blåsköldpaddorna.

1976De två första brunsköldpaddorna föds i Serige. De heter Catamount Vanessa och Vanda.

Burmaklubben bildas i Uppsala.

1977Den 18 mars föds de första svenska chokladsköldpaddorna.

1978"Burmapaletten" är komplett, den första lilasköldpaddsfärgade flickan föds, hon heter Gilgamesj Igam Li-Cree.